APRSVW

Портативен APRS тракер с дисплей, възможност за пращане и приемане на съобщения , DIGI !

aprsvw2f

В автомобилът ми работи нов вариант на тракер с дисплей с добавена възможност за ретранслация (WIDE1-1) мерене на температура и вграден TNC/RS232 терминал.

В тракера е използвано схемно решение на:

Тракер с дисплей – източник и схемно решение

и добавено MINI TNC

MINI TNC с възможност за измерване на температура

Всички части за този тракер ги имаше в “comet” с изключение на GPS за който използвах NAVMAN B10 (аналог на HOLUX SLim236) софтуерно превключен на 4800 bps(когато е превключен на тази скорост неможе да се ползват данните му през Bluetooth).

Възможностите на тракера са следните:

1. – Изпраща позицийте на превозното с поддръжка на пет нива на smart aprs beacon и компресирани пакети

dsc002201

dsc002171

2. – Изпращане (писане чрез 2-та бутона на тракера) и получаване на съобщения чрез aprs мрежата които се визуализират на дисплея, при получаване на съобщения звукова сигнализация.

dsc002191

3. – Визуализиране позицията на автомобила, и другите превозни средства (вкл. с MIC-E кодировка) скорост и посока на движение върху дисплея на теакера.

dsc002221

4. – Монитор на APRS трафика изобразяващ се върху дисплея на тракера.

dsc002231

5. – Мерене на температура и ретранслиране на пакети изискващи ретранслация на (WIDE1-1) /или друг зададен от TNC/ (тази опция се изпълнява от допълнителна платка с PIC16F88).

dsc002241

dsc002261

Основни необходими компоненти, MX614, pic16f628a, pic16f88, дисплей, 3.бр кварцови резонатора и няколко спомагателни елемента.

Това е радио трафика от този тракер

Автомобилът върху картата

Успешни конструкций и до нови срещи !

73, Миро LZ4NY

Сваляне:

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ И ВЛЕЗТЕ В САЙТА ЗА ДА ВИЖДАТЕ ФАЙЛОВЕТЕ !!!

PS: Малка добавка която извърших по тракера:
Оказа се че работата на чипа MX614 се влияе много от температура което силно зависи от кварцовия му резонатор, при определен кварцов резонатор тракера работи добре при ниски температури, при друг при високи но при ниски спира и решението бе следното – поставяне на 2 кварцови резонатора в паралел (единият работещ добре при висока температура а другият при ниска) и промяна на кондензарорите от кварца към маса на 10pf , след тези промени нямам забележка по тракера, сега остава оцеляването му в Българските дупки – вече е оцелял около 2 години при монтаж на експериментална платка и намиращ се в автомобила Opel – Vectra

 

Вашият коментар